Şafak Sezer'in Başrol Oynadığı Yapımlar
Önceki yazılarımızda Şafak Sezer’in unutulmaz performanslarını incelemiştik. Yerli dizi ve sinema sektörüne getirdiği farklı tarzıyla Türk sinemasının sevilen isimlerinden Şafak Sezer’in hem oyunculuğu hem de senaryo yazarlığı ile izleyenlerle nasıl bağ kurduğundan Şafak Sezer’in Hayatı isimli yazımızda bahsetmiştik. Şimdi ise sıra, kendine özgü mizah anlayışı ve samimi oyunculuğu ile sinema salonlarında ve evlerimizdeki televizyonların karşısında gönlümüze taht kuran Şafak Sezer’in başrol olduğu yapımları incelemekte.
Onun yer aldığı tüm yapımları incelemenin güçlüğünden bahsetmiştik. Çünkü hepsini incelemeye kalksak filmlerden girip, tiyatro oyunlarına uğrayıp dizilerden çıkmamız gerekecekti! Bu çeşit çeşit yapımlar arasında Sezer’in başrolünde yer aldığı yapımları ise ayrı bir yere sahip. Sinema ve televizyon tarihimizin unutulmazları arasında yer alan yapımlarda Şafak Sezer, canlandırdığı birbirinden farklı karakterlerle bizlere zengin bir seçki bıraktığından bize de en ikonikleşmiş yapımlardan ilerlemek düşüyor.
Bu yazıda, Şafak Sezer'in başrolünde yer aldığı dizi ve filmleri inceleyeceğiz. Sinema sektörüne yaptığı katkılarla önemli bir yere sahip olan Şafak Sezer'in kariyerindeki başarılı filmleri ve unutulmaz karakterleriyle ilgili detaylı bir yolculuğa çıkacağız. Patlamış mısırın hazır, emniyet kemerin takılıysa başlayalım!
Şafak Sezer'in Başrol Aldığı Yapımlar ve Kategorileri
Yerli dizi-film sektörümüzün alaylı tiyatrocusu, oyuncusu, yönetmeni ve senaristi Şafak Sezer’den laf açılınca çoğumuzun aklına bizi kahkahaya boğan komedi filmleri gelir herhalde. Ama bildiğin üzere bu sadece buzdağının görünen yüzü.
Evet, çoğu filminde ana tema komedi. Bazen absürd, bazen fantastik; ama Şafak Sezer filmlerinde mutlaka o kendine has mizahını bize aktarıyor. Tüm bu yapımları birbirinden farklı ve özel kılan ise komedik unsurlara verdiği kadar diğer türlerin gerektirdiği teatral öğelere de yer vermesi. Nasıl mı? Bu efsane yapımları hatırlayınca ne kastettiğimizi anlayacaksın.
Komedi ve Dram
Sonuçta burda Türk tarzı mizahtan bahsediyoruz, birazcık gözyaşı komedinin tuzu biberidir bizde. Örneğin, Maskeli Beşler’i hatırlayalım. Filmin merkezinde yer alan Tezcan (Şafak Sezer) ve 4 arkadaşının yetimhaneden tanışıyor oluşu izleyiciyle filmin başlarında paylaşılıyor. Bu beşlinin içine girdiği olaylar örgüsü boyunca karakterlerin geçmişlerinin kaderlerini nasıl etkilediğini ve nasıl (talihsiz) kararlar almalarına sebebiyet verdiğini izlerken kendimizi karakterlerin yerine koyup suç işledikleri anlarda bile onlardan yana olmamız, filmde bu komedinin yanı sıra dramatik unsurların ne kadar ustaca kullanıldığını gösteriyor.
Absürd ve Fantastik
Şafak Sezer komedilerinin diğer komedi yapımlarından farkı nedir dersin? Bazen oldukça absürd bazen döneminin çok ötesinde fantastik öğelere sahip olmaları olabilir mi? Neden olmasın! Bir korku klasiği olan The Exorcist’in Türk işi parodisi niteliğindeki Kutsal Damacana serisi absürd ve fantastik öğelerle harmanlanmış Türk komedisinin en göze çarpan örneklerinden olabilir. Birtakım absürd olay üzerine sahte bir papaz olarak izleyici karşısına çıkan Fikret (Şafak Sezer) ve ekürisi Asım’ın (Ersin Korkut) papaz taklidi yaparken gerçek bir şeytanla uğraşacaklarından bihaberken başlarına gelen olayları izlediğimiz serinin ilk filminde insan korksam mı gülsem mi kararsız kalıyor!
Polisiye
Evet, kendisi buraya da el atmış. Polisiye türü, genelde hızlı olan ve izleyiciyi adım adım suçu ya da olayları çözmeye yaklaştıran bir akışta ilerlediğinden, komedi unsurları ile bir arada izlemesi keyifli bir tür diyebiliriz. Dünyaca ünlü Bitirim İkili (Rush Hour) ve Çılgın İkili (Bad Boys) filmleri de bu formülü takip eden filmlerden. Şafak Sezer’in bu türe katkısı ise 2006’da yayınlanmaya başlayan ve 1 sezon süren Ah Polis Olsam dizisi. Dizide adından da anlaşılabileceği üzere, bir grup beceriksiz polis adayının maceralarını izliyoruz.
Polisiye ile aksiyon ve gerilim türlerinin bir harmanı olan, 2009’da yayınlanmaya başlayıp 13 bölüm süren Aynadaki Düşman dizisi ise künyesinde komedi türünü göremediğimiz sayılı Şafak Sezer yapımlarından biri.
Diğer Şafak Sezer Dizileri
Şafak Sezer karakterlerine sadece beyaz perdeden değil televizyondan da aşinayız. Aynadaki Düşman’ı saymazsak, televizyon dizilerinde aile-durum komedileriyle karşımıza çıkan Şafak Sezer, bu dizilerin her birinde akşam yemekleri sonrası hepimizi ailece ekran karşısına geçiriyor.
Baskül Ailesi, 1997
İlk yayınlandığı dönemde izleyenleri ekran başına kilitleyen bu dizi, günümüzde de hala hatırlanıyor. Baskül Ailesi, aile bağları, arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri üzerine kurulu olan sıcacık bir dizi. Oyuncu kadrosunda Dolunay Soysert ve Ayberk Atilla gibi isimlerin yer aldığı dizide Şafak Sezer de bulunuyor. Dizi boyunca, aile üyelerinin arasındaki ilişkiler, komşularıyla olan diyalogları ve yaşadıkları günlük olaylar izleyiciye kendi gündelik yaşamlarından kaçabildikleri bir aile sitcomu yaratıyor.
Türk Malı, 2010
Bu dizide, yirmi yıllık evliliklerinden oldukça sıkılmış ve birbirlerine tahammül etmekte zorlanan Erman ile Abiye Kuzu karakterlerine can veren Şafak Sezer ve Binnur Kaya’yı izliyoruz. Çifte, sorunlu bir kayınbirader ve ikiz çocukları da ekstra zorluklar yaratıyor. Hayatlarının monotonluğu yan evlerine taşınan genç bir çiftin gelmesi ile kırılıyor. Kuzu ailesinden oldukça farklı bir yaşam tarzına sahip bu çift, Kuzuların kendi hayat tarzlarını gözden geçirmelerine neden oluyor. 1000 yıllık “modern” ile “geleneksel” çatışmasını “Türk Malı” bir şekilde ekranlara taşıyan bu dizi de Şafak Sezer’in aile komedileri arasında yerini alıyor.
Şafak Sezer Projelerinden Replik ve Diyaloglar
Fikret: Deniz Hanım, bu arada atları çok severim.
Deniz: Ben de.
Fikret: Öyle mi? İsterseniz yarın geniş ortak bir ikili yapalım.
Fikret, Kutsal Damacana, 2007
Sabri: Özgür, kusura bakma. Bir anlık sinirdi, geldi geçti işte.
Özgür: Valla kusura baktım, asıl sen kusura bakma Sabri Bey.
Ganyotçu: Ya sen manyağın tekisin be oğlum...
Özgür: Doğru söylüyorsun. Manyağın tekiyim ben. Bak ben sizle sonra oynayacağım. Bak ben 35 yaşına geldim, bana babam tokat atmadı, babam. Siz kim oluyorsunuz da bana… Bak benim nasıl kinci olduğumu Tayfun bilir. Siz kimsiniz laağğğnn!
Kolpaçino, 2009
-Erman Kuzu ödemeli attı bana, bakın.
-Evet Erman Kuzu, ne diyeceksin?
Erman: Ben ödemeli atamam ki, ödeyecek durumum yok.
Türk Malı, 2010
Mertay kardeş size bir enerji patlaması, bir özgüven gelmiş yani. Kusura bakmayın biz de 3 10’luk delikanlıyız. Kimle ne zaman, ne şekilde konuşacağımıza bırak da biz karar verelim aga.
Özgür, Kolpaçino Bomba, 2011