Serdar Ortaç Şarkıları: Ezbere Bilmemiz Tesadüf Mü?
Ona Türkçe Pop’un halk ozanı desek yanlış olmaz. Kendisi o kadar üretken ki, yeteneği kendini aşmış ve başka birçok sanatçıyı beste ve sözleri ile beslemiş. Yani Türk müzik endüstrisinde önemli yeri olan ve “Ben Pop dinlemiyorum” diyenlerin bile dışarda duyunca nakaratlarına eşlik etmeden duramadığı, çoğu şarkısını ezbere bildiğimiz o şarkıların çoğunun söz ve müzik babası Serdar Ortaç.
Peki, koca bir neslin müzik zevkinin oluşmasında büyük bir rolü olan yaz mevsiminin prensi Serdar Ortaç bu kadar etki sahibi oluşunu neye borçlu dersin? Söz yazma konusundaki ustalığına mı? Kendi albümlerinde kullandığı ve sanatçı dostlarına verdiği onlarca besteye mi? Birçok yetenekli isimle yaptığı iş birliğine mi? Ya da seneler içinde yalnızca Pop sektörüne değil, genel anlamda müziğe yaptığı birçok katkı sayesinde mi?
Aslında bunların hepsi. Ama en önemlisi, her sene şarkılarını deyimi yerindeyse çılgınlar gibi tüketmeye hazır kitlesinin ondan ne istediğini çok iyi bilmesi ve bu doğrultuda üretirken çok daha fazla insanın bilinçaltına yerleşmiş olması. Bir düşün, birçoğumuz adını bile bilmediğimiz Serdar Ortaç parçalarını, ya da en azından nakaratlarını ezbere biliriz. Denemek ister misin? Aşağıdaki sözleri okuyunca başta hangi şarkının sözleri olduğunu çıkaramasan bile şarkının nakaratı kafanda çalacak, emin ol. Hadi deneyelim.
“Bu gece gel benim ol diyemem
Sana ben aşkımı söyleyemem
Utanırım beni öp diyemem
Ele güne sorma beni
Yaralama vurma beni”
Üzgünüm, bütün gün kafanın içinde Karabiberim çalacak. Ama zaten bu yazıyı okuyorsan olacağı buydu. Çünkü neşeli melodileri ve bazen anlamını sadece kendi bildiği Serdar Ortaç sözleri böyle bir özelliğe sahip. Müzik tarzını incelediğimizde bu fenomeni daha iyi anlayacaksın. Hazırsan başlayalım.
Serdar Ortaç'ın Müzik Tarzı
Onun müzik tarzını anlamak için zamanı biraz geriye sarmamız gerekiyor çünkü ürettiği müzikleri anlamak için Serdar Ortaç’ın müzik endüstrisine girişini ve kendi müzik tarzını oluşturan elementleri anlamamız lazım. Her ne kadar Serdar ve Türkçe Pop kelimeleri bilinçaltımızda bir paket olarak bulunsa da Serdar Ortaç’ı yalnızca pop ile tanımlamaya kalkmak haksızlık olurdu. Zira kendisinin oldukça geniş bir müzik zevki var. Sanma ki sadece yazlık pop şarkılar ile ilgileniyor. İnanmıyor musun? Al sana “Rakımsı şeyler”!
Gördüğün gibi, konu rock da olsa en iyisini o yapar. Tabi ki bundan ibaret de değil. Biraz daha geri sarmaya ne dersin?
1995’te Karabiberim ve Değmez gibi hitlerin bulunduğu ilk albümü Aşk İçin ile 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Sanatçı ödülüne layık görüldü ve ilerde bunun gibi birçok ödülle süslenecek başarılar silsilesini başlattı. Türkiye’de Pop müzik sektörü Serdar Ortaç olmasa da zaten patlamadaydı. Bunu düşününce zaten popülerliği oldukça artmış bir sektörde böylesine sivrilip bir müzik döneminin standartlarını belirleyecek noktaya gelmenin kulağa geldiğinden daha zor olduğu anlaşılıyor değil mi?
İşin gerçeği, Serdar Ortaç müzik endüstrisine şarkıları ve video klipleriyle değil radyoculukla girmiş. Boşuna halk ozanı demiyoruz; kendisi hem besteci, hem söz yazarı, hem radyo programı sunucusu hem de DJ. Türkçe Pop’ta elektronik altyapılı müzik furyasında da etkili olmuş olmasına şaşırmamak gerek.
Radyo programının ismi ise SOS, yani Serdar Ortaç Show. Bir komik bilgi daha: Radyo programını yaptığı dönemde bazı insanlar sesinden dolayı kadın olduğunu düşünmüş!
Burdan çıkarılacak sonuç aslında şu: O sektörün çıkarıp önümüze sürdüğü bir Pop projesi değil, Türkçe Pop’un bir dönem karakteristiğini belirlemiş isimlerden biri. Bunu da hem sektör hem de sanat dalı olarak müziğe yaptığı birçok katkıyla yapmış. Tüm diskografisini incelemek isterdik elbette, ama tahmin edersin ki bu biraz zaman alır. O yüzden gel, albümleriyle başlayıp şarkılarıyla devam edelim.
Hayran Favorisi Serdar Ortaç Albümleri
Serdar Ortaç’ın onlarca albüm ve şarkıdan oluşan diskografisi ayrıca bir inceleme konusu. Ama en hit ve toplu hafızamızda en çok yer etmiş şarkılarının bulunduğu albümleri burada inceleyebiliriz. Ne kadar çok Serdar Ortaç şarkısı bildiğine sen de şaşıracaksın!
İlk albümü Aşk İçin (1994), çıkış şarkısı olan sansasyonel Karabiberim parçasını ve yine çok beğenilen Değmez ve Hadi Git hitlerini içeriyordu. Albüm çıkar çıkmaz oldukça popüler oldu ve hem eleştirmenler hem de halk tarafından övgülere boğuldu. Çok geçmeden Karabiberim herkesin dilindeydi ve herkes meşhur zeytin sahnesiyle Karabiberim’in klibini, o dönemin uzun saçlı Serdar’ını ve kendine has dansını konuşuyordu.
1996’da çıkardığı Yaz Yağmuru da Aşk İçin’in başarısını takip etti. Gamzelim ve Ben Adam Olmam Hitleri de bu albümde yer alıyordu. Takip eden 97 yılında bu albümü İspanyolca olarak Meksika’da yeniden yaptı ve global açılımını başlatmış oldu!
2000’lerin hitlerinden Mesafe şarkısının bulunduğu aynı adlı albümü 2006’da piyasaya çıktı. Bu albüm Serdar Ortaç’ın gelmiş geçmiş en popüler albümlerinden biri olabilir. Parçalarının birçoğunun Türkçe Pop efsanelerine dönüştüğü albümde Mesafe’nin yanı sıra Sor, Dansöz, Gitme ve Bebeğim Oldun gibi parçalar bulunuyordu. Elbette hepsi çok geçmeden “nereden bildiğimizi bilmediğimiz ama en azından nakaratlarını ezbere bildiğimiz” parçalara dönüştü.
2010’lara gelene kadar başka birçok albüme ve işbirliğine imza atan Serdar Ortaç Türkçe Pop endüstrisinde artık çoktan bir etki merkezi olmuştu. Karabiberim’de dans eden uzun saçlı genç çocuk büyümüş, tarzı artık iyice oturmuştu. 2010 yılında çıkardığı Kara Kedi albümü, binlerce insanın ne kastettiğini anlamaya çalıştığı ama çok derin olduğuna emin olduğu “Aşk bu kızıl ötesi, yaralı müzesi, hareket edemem.” sözleriyle Poşet şarkısını içeriyordu. Yine bu albümde hepsi başarılı olmuş Mikrop, Yeşil Su ve albümle aynı adlı Kara Kedi şarkıları da yer alıyordu. Serdar popülerliğine popülerlik katıyordu!
Serdar Ortaç'ın En Sevilen Şarkıları: Şair Burada Ne Demek İstemiş?
İnternette birçok tartışma ortamında insanların Serdar Ortaç’ın herhangi bir şarkı sözünde ne kastettiğini anlamaya çalıştığını görmek mümkün. Tam olarak anlamasak da bize yine de anlamı çok derinmiş ve biz çözemiyormuşuz hissi yaşatan bu şarkılara ve efsane sözlerine gelin göz atalım ve “Şair Burada Ne Demek İstemiş” serimize başlayalım.
Mesafe
Yaşanmış ve bitmiş bir ilişkinin ardından, yaşadıklarının samimiyetini sorgulayan bir anlatıcının ağzından dinliyoruz bu şarkıyı. İlişki bitmiş, olanlar olmuş ve araya mesafe girmiş… Biten tüm ilişkiler gibi bu hikaye de “yüreğinden yaralı”.
Bir zamanlar sevdiğin aşkı bildiğin günler oldu mu
Bana güller verdiğin tatlı nameler gerçek oldu mu
…
Peşimden gelirsen
Aşk için direnirsen
Nerde yanlış bilirsen
Çözmeyi düşünürsen
Belki bir gün bulursun
Ama sen onu da unutursun
Boşver
Poşet
İşte dillere pelesenk olan o şarkı! Yine bitmiş bir ilişkinin ardından söylenmiş sözler, bu kez geçmişe üzülmüyor, onu çöpe atıyor. “Seni çöpe atacağım poşete yazık” dizesiyle Türkçeyi ne kadar kabiliyetli kullandığını da göstermiş oluyor. Daha yüksek bir tempo ve canlı melodilerin eşlik ettiği bu sözler her şeyi geride bırakma isteğini eğlenceli bir şekilde eserleştiriyor. Metafor ustası sanatçı aynı şarkıda şu sözlere de yer vererek hepimizin beynini yakıyor:
Aşk bu, kızılötesi,
Yaralı müzesi,
Hareket edemem
Dansöz
Yaralı aşklarına tadilat gerekenler buraya. Burada yeniden aşık olmak isteyen ama geçmişteki kötü deneyimlerinden dolayı aşık olmaktan korkan bir Serdar dinliyoruz sanki.
Hadi diyelim biri çok deli sevdi
Senin için her şeyi her şeyi verdi
Ya bi’ gün olur sana bel kıvırırsa
Binlerce dansöz var
Şeytan
“Şeytan diyor ki yanaş şuna…” Bu sözlerin resmen sesi var! Sen de duydun değil mi? Aşkın zorluğu ve kıymeti üzerinde duran Serdar, günümüzde aşkın yüzeyselleştiğinden dert yanıyor.
Şeytan diyor ki yanaş şuna
Adını anma sataş şuna
Deli kader seni karşıma
Çıkaracak mı bilen yok
Serdar Ortaç'ın Bestelediği Şarkı Listesi
Serdar Ortaç şarkıları deyince farketmeden daha küçük bir kümeyi kastetmiş oluyoruz aslında. Çünkü birçok bestesini çeşitli sanatçılarla paylaşmış, birçok yapıma söz, müzik ve aranje gibi alanlarda imzasını atmış ve birçok sanatçı dostuyla düetler yapmış. Burda tam da bu şarkıları listeledik. Bakalım “Serdar bu bu şarkıya da mı el atmış?” diyecek misin!
Sibel Can - Padişah
Aşkın Nur Yengi - Karalım
Elif Turan - Büyüt İstersen
Bengü - Korkma Kalbim
Hülya Avşar - Aradın Mı?
Muazzez Abacı - Umrumda Değil
Emel Müftüoğlu - Dertli Dünya
Hadise, Serdar Ortaç - Düşman
Ebru Gündeş, Serdar Ortaç - Kararsın Dünyam
Hande Yener, Serdar Ortaç - İki Deli
Yıldız Tilbe, Serdar Ortaç - Havalı Yarim
Ne çok eser sığdırmış değil mi hayatına! Adeta üretkenliği taşmış, diğer sanatçıları beslemiş. Bize de en eğlenceli anlarda, yazın sahillerde, kışın partilerde seve seve dinlemek düşmüş bu şarkıları. Sonra bir bakmışız, nerede duysak ezbere eşlik ediyoruz…